Zo bestrijd je een bladluizenplaag op biologische wijze

Insecten zijn een essentieel onderdeel van ons ecosysteem. Maar sommige insecten kunnen erg vervelend en hinderlijk zijn, zoals bladluis. Ze voeden zich met bladweefsel en geven planten bladeren met onregelmatige gaten of gekauwde randen. Als je tuiniert in een gebied waar deze beestjes veel voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe je ze kunt verwijderen voordat ze je planten vernietigen! Bladluis bestrijden kan op verschillende manieren. In deze blogpost lees je hoe je dit kunt doen op een biologische manier, namelijk met larven van lieveheersbeestjes.

Wat zijn bladluizen en wat doen ze?

Bladluis is een klein insect dat voortkomt uit de grond. Ze leven in het gras en zijn erg schadelijk voor onze planten. Sommige mensen denken dat bladluis alleen bepaalde planten en bomen aantasten, maar dat is niet waar. Bladluis kan iedere soort plant aantasten die ze op hun weg tegenkomen. We hebben ze allemaal wel eens gezien. Ze zien er uit als kleine rode of zwarte beestjes en kruipen langs onze muren, over de bladeren van onze planten in de tuin en op het aanrecht in de keuken. Deze kleine insecten zuigen sap uit planten en kunnen veel schade aanrichten aan je favoriete kamerplanten of tuinbloemen door hun levenssap eruit te zuigen. Het bestrijden van deze ongewenste diertjes is dan ook van essentieel belang. Veel tuinders worden in hun tuinen geplaagd door bladluizen. Deze vervelende kleine insecten kunnen een nachtmerrie zijn om van af te komen, maar gelukkig zijn er natuurlijke manieren waarop je het kunt doen.

Een natuurlijke vijand

Een van de manieren om ongedierte zoals bladluis te bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen, is om deze bloot te stellen aan een natuurlijke vijand. De larven van lieveheersbeestjes zijn een van de meest nuttige insecten van de natuur en kunnen zeer goed ingezet worden als bestrijdingsmiddel tegen bladluizen. De larven voeden zich namelijk met veel schadelijke tuinplagen zoals bladluizen en sprinkhanen. En hoe dat werkt is best opmerkelijk. Ze scheiden namelijk een stof af die hun prooi verlamt, zodat deze gemakkelijk kan worden opgegeten. Het fijne van larven van lieveheersbeestjes is dat ze relatief veel bladluizen eten op een dag. Dit komt omdat de larven de voedingsstoffen nodig hebben om te groeien.

Larven in plaats van volwassen lieveheersbeestjes

Een van de redenen waarom men liever de larven van lieveheersbeestjes gebruikt in plaats van volwassen lieveheersbeestjes, is omdat de larven meer eten dan de volwassenen. Ze hebben het tenslotte nodig. Bovendien is nog een groot nadeel van lieveheersbeestjes dat ze weg kunnen vliegen en dus niet op hun plaats blijven waar jij ze zou willen hebben. De larven daarentegen zijn nog niet zo mobiel en blijven dus op de gewassen rondhangen waar ze uitgezet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *